Nieuwe Leden Zwemmen

Welkom bij de Watervrienden, de zwemafdeling van onze vereniging!

Wij heten u en uw kind van harte welkom bij onze vereniging.

Op deze pagina willen wij u informeren over onze vereniging, doelen en visie op het leren zwemmen.

Wie zijn wij?

De vereniging RSV Alkmaar is opgericht in 1982 en is aangesloten bij de N.C.S. (Nederlandse Culturele Sportbond) te Amsterdam.
 

Het doel van de vereniging is het bevorderen van de recreatieve sport onder een breed publiek; zowel jongeren als ouderen en mensen met een verstandelijke beperking zijn bij ons welkom.
 

We proberen dit doel te bereiken door:

 • Mensen te stimuleren deel te nemen aan de door ons aangeboden sporten binnen de vereniging;
 • Het organiseren van en deelnemen aan bijeenkomsten en activiteiten;
 • Het werken met een kader van vrijwilligers die in het bezit zijn van de nodige diploma's en die dit werk met veel enthousiasme doen!!

Wij zwemmen in zwembad De Hout op dinsdag- en donderdagavond. Elk zwemuur staat onder leiding van een uurleider. Ervaren, gediplomeerde vrijwilligers geven zwemles, snorkelles of conditietraining.

Het Zwem- ABC: leren zwemmen

Wij bieden de mogelijkheid tot het behalen van zwemdiploma’s.
 

Sinds 1998 gaat iedereen, die leert zwemmen, op voor het Zwem- ABC. Wie alle drie diploma's (A, B en C) bezit, krijgt het predicaat Zwemveilig.
 

Het Zwem- ABC staat voor een kindvriendelijke manier van leren zwemmen, waarbij zwemveiligheid een prominente rol inneemt en die alle vaardigheden biedt die iedereen nodig heeft bij het zwemmen in subtropische zwemparadijzen en bij activiteiten op, in en aan het (buiten-) water.
 

Het Zwem- ABC kent een logische opbouw, waardoor leerlingen bij het behalen van ieder diploma vaardiger en zwemveiliger worden. Niet de zwemslagen staan centraal, maar het veilig en vrij bewegen in het water onder alle omstandigheden (NRZ).

Hoe kijken wij van RSV Alkmaar naar ‘leren zwemmen’?

RSV Alkmaar staat achter de visie van het Zwem- ABC.
 

Wij vinden het belangrijk dat de kinderen op een plezierige wijze veilig en vrij kunnen bewegen in het water. Ieder kind heeft tijd nodig om zich dat eigen te maken. Deze tijd is nodig om vaardigheden aan te leren, maar ook om ervoor te zorgen dat de zwemvaardigheden een automatisme worden.
 

Wij willen dat het kind niet alleen tijdens het afzwemmen voldoet aan de diploma-eisen, maar óók dat na een half jaar niet zwemmen, het zichzelf nog steeds goed kan redden in het water.
 

Wij staan voor kwaliteit en dat kost tijd. De kosten zijn bij ons echter laag!

Daarbij leert het kind niet alleen zwemmen, maar dragen de zwemlessen ook bij aan de conditie en sociale vaardigheden van uw kind.
 

Leren zwemmen is ook sport!

Kortom, wat is goed om te weten als uw kind bij onze vereniging zwemt:

 • Iedereen die voor onze vereniging actief is, is vrijwilliger (ook de lesgevers in het zwembad).
 • Onze lesgevers in het zwembad zijn ervaren en in het bezit van een erkend diploma om zwemlessen te geven. Alle vrijwilligers zijn in het bezit van een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag).
 • De vorderingen van uw kind worden bijgehouden in ons leerling-volgsysteem (schriftelijk en digitaal).
 • Wij zijn geen ‘afzwem- fabriek’.
  Wij vinden het belangrijk dat de kinderen een gedegen basis hebben en dat zij alle vaardigheden goed onder de knie hebben als zij afzwemmen. Het afzwemmen voor een diploma vindt plaats aan het eind van het seizoen (ongeveer in juni).
 • Eén keer per maand (1e dinsdag of donderdag van de maand) zwemmen de kinderen met kleding; vanaf januari elke zwemles!
 • Voor actuele informatie kunt u terecht bij de uurleider en lesgevers in het zwembad, op onze website en u ontvangt e-mailberichten (bijvoorbeeld over vakanties en dergelijke).
 • Tot slot:wij hanteren de richtlijnen uit de Gedragscode Zwembranche.
  Van de NCS (de Nederlandse Culturele Sportbond ) is een vertrouwenspersoon beschikbaar op het bondsbureau (telefoonnummer 020-6363061). Bij NOC*NSF is een vertrouwenspunt sport voor de zwembadbranche beschikbaar dat is bereikbaar op telefoonnummer 0900-2025590.

Wij wensen uw kind veel zwemplezier!
 

Namens het bestuur en alle kaderleden,
Debbie Korver, voorzitter TC van de Watervrienden,
Gerard van der Steen, voorzitter RSV Alkmaar

Watervrienden

Erkend opleidingsinstituut

Erkend examen en opleidingsinstituut

Contact

Algemene informatie:

Tel. 06-45564934 (graag na 18.00uur) 
ledenadministratie@rsvalkmaar.nl
 
Terug naar boven